Jernopptak

LAKTOFERRIN OG JERNOPPTAK

HVA ER JERNOPPTAK?

8

Jernopptak er en prosess som skjer i tarmen vår. Jern fra maten vi spiser blir tatt opp i tarmen og transportert rundt i kroppen gjennom blodet.

HVORFOR ER DET VIKTIG?

11

Kroppen sitt jernopptak er helt essensielt fordi kroppen kun klarer å ta opp jern fra mat. Et dårlig jernopptak kan føre til helseproblemer f.eks. anemi.

HVORFOR ER DET VANSKELIG?

Untitled design (84)

Det kan være flere årsaker til et dårlig jernopptak. Dette kan være forårsaket av betennelsestilstander, hard fysisk aktivitet eller et kosthold med lite jern. 

HVA GJØR LAKTOFERRIN?

Untitled design (85)

Laktoferrin er et unikt protein med sterke jernbindende egenskaper. Laktoferrin transporterer jern fra tarmen, og har derfor en rolle i jernopptaket.

DET FINNES FLERE TUSEN STUDIER PÅ "LAKTOFERRIN OG JERNOPPTAK"

SØK PÅ "LACTOFERRIN AND IRON UPTAKE" I GOOGLE SCHOLAR
SØK PÅ "LACTOFERRIN AND IRON" I PUBMED
Untitled design (88)
Untitled design (87)
Untitled design (86)

HVA ER JERNOPPTAK?

Les mer

Jern fra maten blir tatt opp av spesifikke tarmceller som heter enterocytter1Et spesielt trasportprotein muliggjør jerntransport fra innsiden av tarmen til enterocyttene2. 

I enterocyttene blir jernet enten lagret eller bli transportert direkte ut i blodet2. I enterocyttene blir lagret jern bunnet til et lagringsprotein kalt ferritin2. Dersom kroppen trenger tilførsel av jern vil eneterocyttene trasnportere jern til blodet ved hjelp av transportproteinet ferroportin2.

Deretter kommer jernet inn i blodstrømmen, og jernet blir overført til proteinet transferrin2. Når jernet er bundet til transferrin blir det tatt opp av ulike celler gjennom en prosess som heter reseptormediert endocytose3.

Studier
8

HVORFOR ER JERNOPPTAKET VIKTIG?

Les mer

Kroppen sitt opptak av jern fra mat er nødvendig for oss mennsker fordi det er den eneste måten vi får i oss jern.

Jern er spesielt vikting når man vokser, under svangerskap, og for å opprettholde god helse gjennom livet. Vi skiller ut jern gjennom urinen og under mestruasjon1. Et dårlig jernopptak er et vanlig problem, og er en av hovedårsakene til blodmangel/anemi1.

Personer i risikogruppen for å utvikle jernmangel/anemi er unge idrettsutøvere2, kvinnelige idrettsutøvere3og menn i militæret4. Verdens helseorganisasjon har undersøkt omfanget av dette problemet, og undersøkelser viser at omtrent 30-50% av tilfellende av anemi hos barn ble forårsaket av jernmangel5. En rapport fra 2013 viser at utbredelsen av anemi er omtrent 29% hos gravide, 38% hos kvinner, og 43% for barn6.

Studier
11

HVORFOR HAR FOLK PROBLEMER MED JERNOPPTAK?

Les mer

Det kan være mange ulike årsaker til at man opplever utfordringer med jernopptaket. Dette kan være på grunn av kostholdet, betennelser og hard fysisk aktivitet.

Det er generelt vanskelig for kroppen å ta opp jern fra maten vi spiser. Det er kun 2-5% jern som blir tatt opp fra grønnsaker, og 15-25% fra kjøtt1.

Ulike former for betennelser kan forårsake endringer i kroppen sine jernlagre og også mekanismer for jerntransport2. Dette kan derfor føre til et dårlig jernopptak fra maten vi spiser.

Det er vanlig å oppleve utfordringer med jernopptaket i forbindelse med hard fysisk aktivitet, spesielt for utholdenhets og kondisjonsidretter. Forskning viser at ødeleggelsen av røde blodceller i forbindelse med fysisk aktivitetkan bidra til å forårsake et lavt jernnivå i kroppen1.

Studier
Untitled design (84)

HVILKEN ROLLE HAR LAKTOFERRIN I JERNOPPTAKET?

Les mer

Laktoferrin er et protein som har blitt forsket på gjennom flere tiår. Dette proteinet er kjent for sine sterke jern-bindende egenskaper1.

Laktoferrin er et multi-funksjonelt protein som kan binde to jern ioner2. Dessuten eksisterer laktoferrin hovedsaklig i to ulike former, med og uten jern3,4. Laktoferrin kan også binde seg til andre ioner som kobber, mangan5,6, sink, strontium, og kobalt.

Proteinet ble først isolert fra kumelk, og har siden blitt isolert fra morsmelk og i en rekke andre kroppsvæsker hos mennesker og andre pattedyr1.

Hovedandelen av laktoferrinet barn får gjennom morsmelken er bundet til jern7. Jernet som er bundet til laktoferrin i tarmen blir tatt opp av spesifikke mottakere hos tarmcellene8,9.

Studier
Untitled design (85)

OM LAKTOFERRIN

Laktoferrin er et jernbindende protein som har flere ulike funksjoner i kroppen. Laktoferrin er viktig for jernopptaket, mage- og tarm, immunforsvaret og næringsopptaket.

Les mer

OM INNOVATERA

Innovatera er et start-up selskap som til daglig holder til i Forskningsparken. Innovatera jobber for å introdusere innovative helseteknologier i det norske markedet i samarbeid med verdensledende forskere.

Les mer

LACTOFERRIN GOLD ENDELIG HER!

Lactoferrin Gold er et unik kosttilskudd som endelig er tilgjengelig i Norge! Dette kosttilskuddet består av bio-aktivt laktoferrin, sink, gurkemeie, beta-glukan, inulin og sink.

Les mer

FOR HELSEPERSONELL

Laktoferrin-proteinet har blirr forsket på gjennom flere tiår. Forskningen på laktoferrin har tatt for seg flere ulike områder med fokus på den anti-bakterielle og inflammatoriske effekten.

Les mer